Millainen lasku?

Kirjaston kirjat palauttamatta?

Sain perintätoimistolta palauttamattomista kirjoista kirjeen, jossa summa on satasia. Mitä teen?

Ei aihetta paniikkiin. Helpoimmalla selviät, kun palautat kirjat takaisin kirjastoon kiertoon ja maksat myöhästymismaksut sekä perintäkulut summasta pois kirjeen maksutiedoilla. Asia on sillä hoidettu

Jos et syystä tai toisesta voi enää palauttaa kirjoja, peritty summa on korvaus menetetystä aineistosta, ja olet velvollinen maksamaan sen. Jos et voi heti maksaa koko summaa, voit sopia maksusuunnitelmasta.

Jos olet saanut kirjeen Lowellista, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Voit myös katsoa itse Oma Lowell -palvelussa, mitä vaihtoehtoja sinulla on maksusta sopimiseksi.

Voiko myöhästymismaksua ja kuluja periä, vaikka olen jo palauttanut kirjat?

Kyllä voi, jos olet palauttanut kirjat myöhässä. Pelkkä palauttaminen ei nollaa kertyneitä myöhästymismaksuja ja perinnästä aiheutuneita kuluja.

Perintäkulutkin on siis aina maksettava, vaikka olisit palauttanut kirjat ja hoitanut muut maksut kirjastoon.

Voiko palauttamattomista kirjoista menettää luottotiedot?

Palauttamattomista kirjoista voi seurata maksuhäiriömerkintä luottotietoihisi, jos aineiston ja/tai maksujen periminen etenee oikeudelliseen perintään asti. Yleensä olet siihen mennessä saanut vähintään muistutuksen ja kaksi palautuskehotuskirjettä. Tutustu tarkemmin perinnän vaiheisiin Saitko perintäkirjeen -osiossa.

Huomaathan, että olet missä perinnän vaiheessa tahansa oikeutettu palauttamaan kirjat kirjastoon, jolloin aineiston arvo vähennetään peritystä summasta. Näin tapahtuu vaikka perintä olisi edennyt jo ulosottoon asti.

Takaisin
EI MERKINTÄÄ LUOTTOREKISTERIIN

Maksumuistutuksen tai maksuvaatimusten saamisesta EI seuraa merkintöjä luottotietoihin, paitsi jos kyse on maksamattomista luottokortti- tai osamaksuista. Lue lisää luottokortti- ja osamaksuista FAQ-osiossa.

MERKINTÄ LUOTTOREKISTERIIN

Maksuhäiriömerkintä seuraa maksamattomasta laskusta,

Maksuhäiriömerkintä säilyy sen asteesta riippuen kahdesta neljään vuotta. Luottotietorekisteriä pitävät Suomessa Suomen Asiakastieto Oy sekä Bisnode Finland Oy. Luottotietoyhtiöt ilmoittavat ensimmäisestä maksuhäiriömerkinnästä lähettämällä ns. ensirekisteröinti-ilmoituksen. Lue maksuhäiriömerkinnästä lisää FAQ-osiossa.

VARATTOMUUSMERKINTÄ LUOTTOTIETOREKISTERIIN

Jos ulosottoperinnässä ei löydy ulosmittauskelpoista tuloa eikä omaisuutta, ulosottomies toteaa velallisen varattomaksi ja palauttaa ulosottoasian velkojalle (varattomuuseste). Varattomuudesta seuraa maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin. Velkoja voi jatkaa velan vapaaehtoista perintää maksuvaatimuskirjeillä ja lähettää velan myöhemmin uudelleen ulosottoon. Lue lisää varattomuusmerkinnästä FAQ-osiossa.