Millainen lasku?

Päivähoito-, hammaslääkäri- tai terveyskeskusmaksu maksamatta?

Mitä tämä tarkoittaa luottotiedoilleni?

Luottotiedoillasi ei luultavasti ole vielä mitään hätää. Kuntien päivähoito-, lääkäri- ja terveyskeskusmaksut kuuluvat ns. julkisoikeudellisiin maksuihin, jotka ovat suoraan ulosottokelpoisia ilman käräjäoikeuden päätöstä. Voit saada maksuhäiriömerkinnän luottotietoihisi vasta, kun perintä on edennyt ulosottoon, etkä pysty maksamaan maksuja ulosottoonkaan. Tällöin ulosotto toteaa sinut varattomaksi, mistä seuraa varattomuusmerkintä luottotietoihisi.

Älä kuitenkaan turhaan pitkitä asiaa, vaan sovi maksusta! Jokainen perinnän vaihe aiheuttaa sinulle lisää kuluja. Tutustu tarkemmin perinnän vaiheisiin Saitko perintäkirjeen -osiossa.

Voinko tehdä maksusuunnitelman?

Kyllä, voit sopia myös julkisten maksujen maksamisesta useammassa maksuerässä. Mitä suuremmasta maksusta on kyse, sitä useampaan kuukausierään se voidaan jakaa. Ota yhteyttä perintäyhtiöön ja sovi maksusta!

Jos olet saanut kirjeen Lowellista, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Voit myös laatia maksusuunnitelman itse verkossa Oma Lowell -palvelussa.

Miten kuntien laskujen perintä etenee?

Osa kuntien maksuista on ns. suoraan ulosottokelpoisia saatavia. Tämä tarkoittaa, että maksamattomat laskut voidaan maksumuistutus- ja maksuvaatimuskirjeiden jälkeen siirtää suoraan ulosottoon ilman käräjäoikeuden maksuvelvollisuuden vahvistavaa tuomiota.

Mitä ovat suoraan ulosottokelpoiset saatavat?

Katso kohta Mitä ovat suoraan ulosottokelpoiset saatavat?

Takaisin
EI MERKINTÄÄ LUOTTOREKISTERIIN

Maksumuistutuksen tai maksuvaatimusten saamisesta EI seuraa merkintöjä luottotietoihin, paitsi jos kyse on maksamattomista luottokortti- tai osamaksuista. Lue lisää luottokortti- ja osamaksuista FAQ-osiossa.

MERKINTÄ LUOTTOREKISTERIIN

Maksuhäiriömerkintä seuraa maksamattomasta laskusta,

Maksuhäiriömerkintä säilyy sen asteesta riippuen kahdesta neljään vuotta. Luottotietorekisteriä pitävät Suomessa Suomen Asiakastieto Oy sekä Bisnode Finland Oy. Luottotietoyhtiöt ilmoittavat ensimmäisestä maksuhäiriömerkinnästä lähettämällä ns. ensirekisteröinti-ilmoituksen. Lue maksuhäiriömerkinnästä lisää FAQ-osiossa.

VARATTOMUUSMERKINTÄ LUOTTOTIETOREKISTERIIN

Jos ulosottoperinnässä ei löydy ulosmittauskelpoista tuloa eikä omaisuutta, ulosottomies toteaa velallisen varattomaksi ja palauttaa ulosottoasian velkojalle (varattomuuseste). Varattomuudesta seuraa maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin. Velkoja voi jatkaa velan vapaaehtoista perintää maksuvaatimuskirjeillä ja lähettää velan myöhemmin uudelleen ulosottoon. Lue lisää varattomuusmerkinnästä FAQ-osiossa.