Millainen lasku?

Sähkölasku tai vesimaksu myöhässä?

Minulla on sähkö/vesilaskuja rästissä. Miten perintä etenee? Mitä siitä voi seurata?

Maksamattomien sähkö- tai vesilaskujen perintä poikkeaa hieman normaalista (tutustu tarkemmin perinnän kulkuun Saitko perintäkirjeen -osiossa). Jos et ota yhteyttä ja kerro tilanteestasi ensimmäisen maksuvaatimuksen eräpäivään mennessä, sähkö tai vesi voidaan katkaista.

Ota siis mahdollisimman pian yhteyttä perintäyhtiöön ja sovi maksusta! Ennen sähkön tai veden katkaisua sinulle toimitetaan katkaisuvaroitus. Huomaathan, että sen jälkeen maksamiseen ei useinkaan voi enää sopia lisäaikaa.

Katkaisun jälkeen yhä maksamatta olevien laskujen perintä etenee oikeudelliseen perintään, jossa käräjäoikeudelta haetaan maksuvelvollisuutesi vahvistavaa velkomustuomiota. Käräjäoikeuden tuomiosta seuraa maksuhäiriömerkintä luottotietoihisi, joka voi vaikeuttaa mm. uuden sähkösopimuksen tekemistä.

Jos koet, ettet selviydy asumiseen liittyvistä perusmenoista, kannattaa olla yhteydessä asuinkunnan sosiaalitoimeen ja tiedustella toimeentulotuen mahdollisuutta.

Voinko tehdä maksusuunnitelman?

Kyllä, voit useimmiten sopia sähkö- tai vesilaskun maksamisesta parissa erässä, kunhan vain otat pikaisesti yhteyttä perintäyhtiön asiakaspalveluun. Älä turhaan pitkitä asiaa, sillä katkaisuvaroituksen saatuasi maksusuunnitelmien tekeminen ei useinkaan enää onnistu.

Jos olet saanut kirjeen Lowellista, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Voit myös katsoa itse Oma Lowell -palvelussa, mitä vaihtoehtoja sinulla on maksusta sopimiseksi.

Milloin sähkö/vesi voidaan katkaista?

Sähköt voidaan katkaista tapauksesta riippuen, kun lasku on 5 viikkoa, 6 viikkoa, 3 kuukautta tai 4 kuukautta myöhässä alkuperäisestä eräpäivästä. Tämä selviää tarkemmin sähkösopimuksesi ehdoista.

Vedentulo voidaan katkaista tapauksesta riippuen, yleensä kun lasku on 5 viikkoa tai 3 kuukautta myöhässä alkuperäisestä eräpäivästä. Katso tarkemmin vesihuoltopalvelun yleisistä toimitusehdoista.

Ennen sähkön tai veden katkaisua saat katkaisuvaroituksen, jonka jälkeen sinulla on vielä katkaisuvaroituksen eräpäivään asti aikaa hoitaa maksut. Huomaathan, että maksusuunnitelmasta sopiminen ei useinkaan enää tässä vaiheessa onnistu.

Voinko enää sopia uutta sähkösopimusta?

Ensinnäkin sinun on maksettava maksamattomat laskut perintäkuluineen. Ota sen jälkeen yhteyttä sähköyhtiön asiakaspalveluun selvittääksesi asian. Palvelu voidaan avata uudelleen, jos sinulla ei ole muita laskuja rästissä ja luottotietosi ovat puhta

Jos olet saanut maksuhäiriömerkinnän luottotietoihisi, uuden sähkösopimuksen tekeminen on hieman hankalampaa: sähköyhtiö voi esimerkiksi edellyttää sinulta etukäteistä vakuusmaksua. Maksuhäiriömerkintä säilyy luottotiedoissasi 2–4 vuotta

Takaisin
EI MERKINTÄÄ LUOTTOREKISTERIIN

Maksumuistutuksen tai maksuvaatimusten saamisesta EI seuraa merkintöjä luottotietoihin, paitsi jos kyse on maksamattomista luottokortti- tai osamaksuista. Lue lisää luottokortti- ja osamaksuista FAQ-osiossa.

MERKINTÄ LUOTTOREKISTERIIN

Maksuhäiriömerkintä seuraa maksamattomasta laskusta,

Maksuhäiriömerkintä säilyy sen asteesta riippuen kahdesta neljään vuotta. Luottotietorekisteriä pitävät Suomessa Suomen Asiakastieto Oy sekä Bisnode Finland Oy. Luottotietoyhtiöt ilmoittavat ensimmäisestä maksuhäiriömerkinnästä lähettämällä ns. ensirekisteröinti-ilmoituksen. Lue maksuhäiriömerkinnästä lisää FAQ-osiossa.

VARATTOMUUSMERKINTÄ LUOTTOTIETOREKISTERIIN

Jos ulosottoperinnässä ei löydy ulosmittauskelpoista tuloa eikä omaisuutta, ulosottomies toteaa velallisen varattomaksi ja palauttaa ulosottoasian velkojalle (varattomuuseste). Varattomuudesta seuraa maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin. Velkoja voi jatkaa velan vapaaehtoista perintää maksuvaatimuskirjeillä ja lähettää velan myöhemmin uudelleen ulosottoon. Lue lisää varattomuusmerkinnästä FAQ-osiossa.