FAQ

Laskutuksesta, maksun myöhästymisestä ja perinnästä on usein kysyttävää. Täältä löydät vastaukset kattavaan listaan kiperiäkin kysymyksiä.

Kuinka vaikea tilanne?

Sain elämäni ensimmäisen kirjeen perintätoimistolta. Mitä teen?

Aivan ensimmäisenä kannattaa muistaa, että maksumuistutus tai maksuvaatimuskirje ei vielä aiheuta sinulle maksuhäiriömerkintää. Helpoimmalla pääset, jos maksat maksun kuluineen heti pois kirjeen maksutiedoilla. Tällöin asia on hoidettu.

Vaikka et pystyisikään heti maksamaan, ei ole syytä huoleen. Ota yhteyttä perintäyhtiön asiakaspalveluun, ja ehdota uutta maksupäivää tai maksua useammassa erässä.

Jos olet saanut maksumuistutuksen tai -vaatimuksen Lowellista, voit maksaa maksun, siirtää sen eräpäivää tai sopia lyhyen maksusuunnitelman verkossa Oma Lowell –palvelussa

Suosittelemme, että tutustut perinnän vaiheisiin Saitko perintäkirjeen -osiossa.

Ps. Huomaathan yhden poikkeuksen pääsääntöön: kulutusluoton myöntänyt yritys voi ilmoittaa luottotietoyhtiöön maksamattomasta luotosta, joka on yli 60 päivää myöhässä alkuperäisestä eräpäivästä.

Minulla on paljon maksuja myöhässä perintätoimiston kautta. Mitä minun kannattaisi tehdä?

Ota heti yhteys perintäyhtiöön, niin kokonaistilanteesi voidaan selvittää yhdessä.

Ottamalla yhteyttä Lowellin asiakaspalveluun voit useimmiten sopia kuukausittaisiin maksueriin perustuvat maksusuunnitelmat kaikille Lowellin hoidossa oleville veloillesi. Voit mahdollisesti myös yhdistellä eri maksuja yhteen suunnitelmaan. Lue lisää kohdasta Maksusuunnitelma ja maksuista sopiminen.

Voit tarkistaa itse maksujesi tilanteen kirjautumalla pankkitunnuksillasi Oma Lowell –palveluun. Palvelusta saat myös yhteenvedon kaikista Lowellin hoidossa olevista veloistasi.

Minulla on aivan liikaa maksamattomia laskuja, ja isoja sellaisia. Toisin sanoen, olen todellisissa vaikeuksissa. Mitä voin tehdä?

Ihan ensiksi on tärkeää selvittää velkojesi kokonaistilanne. Kirjaudu Oma Lowell -palveluun ja lataa saldotodistus, eli yhteenveto Lowellilla perinnässä olevista veloistasi..

Maksuvaikeuksien ratkaisemiseen on erilaisia keinoja riippuen siitä, kuinka vakava tilanne on. Toisinaan tilanne voi korjautua yksinkertaisillakin keinoilla, kuten sopimalla maksusuunnitelmasta perintäyhtiön tai ulosoton kanssa. Yleensä ongelmien ratkaiseminen vaatii kuitenkin selvityksiä ja neuvotteluja useamman eri velkojatahon kanssa sekä omien kulutustottumusten tarkastelua ja muuttamista.

Ongelmasi on mahdollista ratkaista vapaaehtoisilla järjestelyillä, jossa:

  • kunkin velkojan kanssa tehdään uusi maksusopimus tai
  • velat maksetaan pois uudella lainalla tai
  • osasta veloista tehdään maksusopimus ja osa yhdistetään ja maksetaan pois uudella lainalla.

Järjestelylainoja, joilla maksetaan vanhat velat pois, myöntävät pankit. Takuusäätiö puolestaan myöntää järjestelylainoille takauksia.

Vapaaehtoinen järjestely edellyttää, että maksukykysi riittää velkojen hoitamiseen koko sovitun ajan. Toisinaan voi olla myös mahdollista, että velkojat antavat osan veloista anteeksi. Esimerkiksi kuluista ja koroista on mahdollista neuvotella. Lue lisää Lowellin vapaaehtoisista velkajärjestelyistä.

Jos velkatilannettasi ei esimerkiksi pysyvän tai pitkäaikaisen maksukyvyttömyytesi vuoksi pystytä ratkaisemaan vapaaehtoisin keinoin, sinun kannattaa selvittää mahdollisuutesi tuomioistuimen vahvistaman velkajärjestelyn saamiseen.

Suosittelemme, että otat yhteyttä Takuusäätiöön tai kuntasi velkaneuvontaan. Katso velkaneuvonta-aiheisia linkkejä Linkit-osiossamme.

EI MERKINTÄÄ LUOTTOREKISTERIIN

Maksumuistutuksen tai maksuvaatimusten saamisesta EI seuraa merkintöjä luottotietoihin, paitsi jos kyse on maksamattomista luottokortti- tai osamaksuista. Lue lisää luottokortti- ja osamaksuista FAQ-osiossa.

MERKINTÄ LUOTTOREKISTERIIN

Maksuhäiriömerkintä seuraa maksamattomasta laskusta,

Maksuhäiriömerkintä säilyy sen asteesta riippuen kahdesta neljään vuotta. Luottotietorekisteriä pitävät Suomessa Suomen Asiakastieto Oy sekä Bisnode Finland Oy. Luottotietoyhtiöt ilmoittavat ensimmäisestä maksuhäiriömerkinnästä lähettämällä ns. ensirekisteröinti-ilmoituksen. Lue maksuhäiriömerkinnästä lisää FAQ-osiossa.

VARATTOMUUSMERKINTÄ LUOTTOTIETOREKISTERIIN

Jos ulosottoperinnässä ei löydy ulosmittauskelpoista tuloa eikä omaisuutta, ulosottomies toteaa velallisen varattomaksi ja palauttaa ulosottoasian velkojalle (varattomuuseste). Varattomuudesta seuraa maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin. Velkoja voi jatkaa velan vapaaehtoista perintää maksuvaatimuskirjeillä ja lähettää velan myöhemmin uudelleen ulosottoon. Lue lisää varattomuusmerkinnästä FAQ-osiossa.